The house is sited one row back from the water’s edge in a fairly dense sea side resort near Hermanus. The clients originally requested a house in the local vernacular style of a pitched roof beach cottage with a private core. The challenge was to maximize sea views to the south while orientating the court to the north and maintaining privacy.

A thorough analysis of the site led us to counter propose a stepped courtyard building with a green roof that required a more contemporary approach. The client liked the new idea and after considering budgets we got the go ahead on the new layout. The house steps up the site and wraps around a wind protected North West facing pool court.

The stone clad basement locates the main entrance, garages, cellar and guest flat. From here one ascends to the landing with views of the pool court and links to the main open plan living room and bedrooms.

On this level a screened TV lounge tucks into the landing on the bedroom side. The bedrooms open out on to the pool court with views through the living room which is open on both sides. The braai terrace located in the North West corner, is open on three sides to sun, pool and sea views though the house with sliding louver screens that secure the terrace and control wind and hot sun.

The main bedroom above is styled as its own apartment with terraces to the west and south. It has sweeping sea views over an established green Fyn-bos garden which is the green roof over the living room.

The roof and surrounding water wise gardens were landscaped by Riaan ?? and RW tanks were planned in positions below the driveway, should the water demands of the garden require.

The clients were fantastic in their support of the design and construction process and became an integral part of the professional team. The house was well built by a good contractor; on time and on budget.

© Copyright - STARC Architects