House Howard was the 2nd house we had done for the growing Howard family. The place was a Tudor delight; very old and dark. Heritage and I (coz I also live in a Tudor) wanted to restore it as authentically as possible but Mom had other ideas…

The visitor’s entrance sequence was restored to a classical access path on one side of the north facing games lawn with service entrance via the new garage.  The Entrance hall was pushed out and the new front door was set within a glazed frame to create a more generous light filled hall. The kitchen was modernized and opened up to incorporate the snug TV lounge. The old formal lounge was revived through opening it up to the new entrance hall and restoring the old hearth, illuminating it with discreet new skylights on either side of the chimney breast. A new wing housing the playroom and guest suite was built hard up on the South boundary to engage the old pool and maximize the garden. A new deep wrap-around veranda replaces the old small canopies to form a garden-pool court and the big old pool was given a new classical shape and coping and connects to the new veranda terrace via a deck. To the kids delight, the old diving board was refurbished!

The wrap around veranda ends with the new braai, which holds a commanding position looking over the sun drenched pool and garden with views of the Kirstenbosch buttresses beyond.  The loss of light that comes with a deep veranda attached to a deep playroom was alleviated by adding skylights.

The internal circulation around to the playroom, having to run its course around the corner was just too long, so the kids hobby station was placed at this corner junction – as a deep long bay window with built in desk. This shortens the circulation and keeps the kids in a central observable position – where they can in turn can also see all the action.

Upstairs – on the South side of the house two new bedrooms were fashioned, one above the old garage looking west and one above the new staff and service quarters built within the old drying yard – looking east.  The old north side garden balcony was transformed into a light filled en-suite to the main bedroom allowing the main bedroom to dispose of its old cramped en-suite and revert back to its former glory. The pokey old bathroom with separate toilet was renovated and opened up and the small passage bedroom found new status as the parents study. Centrally placed skylights over the staircase landings bring ample light into the bright new airy interior. No more dark Tudor!

The project is a good example of a successful combination of the clients strong will and directed brief, the architects design interpretation and good execution by a solid contractor.

© Copyright - STARC Architects