House Efstathiou suffered from dated planning and space flow and was disconnected from its pool.

The dark and pokey entrance sequence was opened up to create a new hallway and guest suite. The old terrace stair down to the pool tucked in under the wide eaves was internalized with a new curved glass screen – flooding the playroom below and study above with light.

The kitchen was modernized and the living areas were cleared of internal walls to open up the space and flow onto the newly built deep covered veranda terrace; wide enough to accommodate an outdoor dining and lounging area, complete with fireplace and sliding louvered screens all round. From here the views over the pool and cascading gardens lift to the amazing mountain views typical of the Bishopscourt area.

The bedrooms were all refurbished and opened up to a new deck and the bathrooms were all renovated and modernized with a new set of his and her en-suites flanking the main bedroom. The back dark bedroom was incorporated into the passage as a way open up the long thin circulation and to create pajama lounge for the growing family.

The pool was landscaped with new flagstones and finished off with a new poolside gazebo grand enough to dine and entertain under. The overall result was an efficient make over to bring the house into the 21st century.

The clients need vs. budget was tested throughout the project, which led to a number of different schemes, but they were unanimous on the final design form and the overall execution and management by the contractor was good.

© Copyright - STARC Architects